Ingrid Bongarts - natuurgeneeskundig therapeut
en geniet meer van het leven!"

Corona virus

Griepachtig virus wat op de longen slaat. Uit zich in hoesten, koorts.

Om de kans te verkleinen dat je een virus krijgt, is het van belang om een sterk immuunsysteem te hebben. Dat kun je mogelijk bereiken door het volgende in te nemen:

  • Vitamine C
  • Vitamine D3
  • Zink
  • Evt. omega 3
  • Evt. astragalus

Pak niet de eerste de beste middelen die je b.v. in een “kruidvatachtige” winkel ziet staan. Deze zijn lang niet allemaal even goed. C1000 kan vaak wel.

Zorg voor een goed bioritme (op tijd naar bed en voldoende slapen want ’s nachts is je immuunsysteem actief)

Heb je werkelijk een infectie (het virus zit dus in je lijf) dan is het natuurlijk van belang de infectie te beëindigen -> stopzetten van het vermenigvuldigen van het virus.

Je hebt een afweersysteem en een immuunsysteem. Wanneer beiden goed functioneren, heb je geen last van virussen.

Een goed afweersysteem heeft te maken met de barrière. Het barrière systeem bestaat uit:

  • Darmen
  • Longen
  • Huid

Dit systeem is gevoelig voor voeding.

En dan vooral voor gluten (eiwit wat in sommige granen voorkomt) en de caseïne (melkeiwit). Deze kruipen namelijk door de slijmvliesbarrière heen. Normaal gesproken zorgt de slijmvliesbarrière dat de vijand (lees virus) buiten wordt gehouden. Onze eigen bacteriën(systeem) hebben vezels nodig. Die zitten in groenten en fruit. Niet in granen.

Dus gezonde voeding is heel belangrijk!

Zorg voor optimale werking Cortisol. Cortisol kun je optimaliseren om prikkels te geven. Dit doe je b.v. door koud douchen of door stress te verminderen. Indien te veel stress dan gaat de barrière ook open staan dus bij chronische stress staat jouw afweersysteem onder druk.

Verder is bewegen ook van groot belang!

Wanneer je toch besmet wordt, neem dan antivirale middelen om de impact zo goed mogelijk te verkleinen:

  • Bv. Astragalus  
  • Evt. Knoflook
  • Sambucus nigra (gaat zitten aan de oppervlakte van het celmembraan dus virus kan niet in de cel)
  • Cordyceps (sowieso goed als je last hebt van de longen, ondersteunt het longweefsel)

Astragalus -> het virus kan zich dan dus niet meer vermenigvuldigen als het cellulair is. Gaat ook tegen het celmembraan zitten dus het virus kan niet in de cel komen. Buiten de cel houdt het virus het niet vol. Astragalus zorgt voor vermenigvuldiging witte bloedlichaampjes en voor toename T-helper cellen. Vaak in combi met ginseng, shiitake (paddenstoelen). Astragalus kun je ook uit voorzorg nemen samen met die andere voedingsstoffen, maar zeker bij infectie.

Vitamine C blijft belangrijk. Vaak beter om een ascorbatencomplex te nemen. Anders kan het te zuur zijn voor je maag.

‘Helpcellen’ worden geremd door: Bisphenol A -> dat is plastic, dus niet uit plastic flesjes, bakjes drinken/eten.

Wat doet vitamine C? Vitamine C activeert de witte bloedcellen. En witte bloedcellen maken virussen onschadelijk. Bij heftige klachten mag een hoge dosis ingenomen worden. Als je ziek bent, heb je het nodig. Is het teveel dan reageert ’t lichaam met diarree. Dan heb je minder nodig.

Waarom zink? Zink is nodig om het lichaam te alarmeren. Zink zet de productie van de ‘boodschappers’ aan. Het virus gaat zich in de cel nestelen. Het aangeboren immuunsysteem herkent het. Dan moet die het nog onschadelijk maken. Lukt dat niet dan komt het specifieke immuunsysteem in actie.

D3 is goed voor botten, maar ook voor het optimaliseren van het aangeboren immuunsysteem. Vitamine D zorgt ook voor een cellulaire immuunreactie (virus komt namelijk in de cel.) Eigenlijk moet iedereen D slikken. Wij leven TE ver van de zon af.

Omega 3 (hoge EPA) werkt o.a. ontstekingsremmend.

Vaak hebben mensen nog andere middelen nodig om de ‘helpcellen’ van het immuunsysteem te ondersteunen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan probiotica. En zo zijn er nog heel wat.

Heb je vragen over hoeveelheden, neem gerust contact met me op. Verder is het van belang om te weten dat bepaalde reguliere medicijnen en natuurlijke middelen interactie kunnen veroorzaken.

Blijf gezond!